22 lipca 2010

Imperial Tobacco Polska ostrzega przed pożarami w lasach Wielkopolski

Firma Imperial Tobacco Polska S.A., z uwagi na zagrożenie pożarowe w Wielkopolsce, ufundowała 1000 znaków ostrzegawczo-informacyjnych „Teren zagrożony pożarem”, które staną w lasach 25 nadleśnictw Wielkopolski.

Imperial Tobacco Polska ostrzega przed pożarami w lasach Wielkopolski
Remigiusz Łochyński (Imperial Tobacco Polska S.A.) oraz Anna Wawrzyniak, Szymon Lis i Wojciech Skupień (Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Poznaniu)

Imperial Tobacco Polska S.A, jako firma świadoma zagrożeń wynikających z nieostrożnego zachowania się w lesie turystów, a także mająca na celu dbałość o podwyższanie świadomości ekologicznej i dobro lokalnej społeczności, postanowiła ufundować 1000 znaków ostrzegawczo-informacyjnych: „TEREN ZAGROŻONY POŻAREM”. Znaki te staną w lasach 25 nadleśnictw Wielkopolski, w miejscach wskazanych przez poszczególnych Nadleśniczych.

Ogłoszony niedawno w Wielkopolsce trzeci stopień zagrożenia pożarowego świadczy o skali problemu, z jakim muszą sobie radzić zarówno Wielkopolscy Nadleśniczy, jak i strażacy z Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Poznaniu.

Mamy nadzieję, że w ten sposób przyłączymy się do apelu Straży Pożarnej o rozwagę osób odwiedzających lasy. Na tych terenach obowiązują konkretne zasady, tym bardziej w okresie tak suchym, jaki obecnie panuje w Polsce - uważa Grażyna Sokołowska, dyrektor ds. korporacyjno-prawnych IMPERIAL TOBACCO POLSKA S.A. - Wielkopolska jest naszej firmie szczególnie bliska, to tutaj, w Jankowicach k. Poznania znajdują się nasze biura oraz zakład produkcyjny. Czujemy się więc współodpowiedzialni za stan środowiska naturalnego tego regionu.

Kierownik ds. korporacyjnych