5 czerwca 2017

Maltaniada 2017

W sobotę 3 czerwca 2017 roku wolontariusze z Imperial Tobacco Polska Manufacturing oraz Imperial Tobacco Polska wspólnie z Sekcją Wolontariatu Maltańskiego Stowarzyszenia Arka zorganizowali w Radomiu, na terenie ogrodu należącego do Stowarzyszenia, ósmą edycję warsztatów integracyjnych „Maltaniada 2017” dla osób niepełnosprawnych z Radomia i okolic oraz ich opiekunów. Podobnie jak w zeszłym roku, „Maltaniada 2017” pełna była niespodzianek i ciekawych zajęć grupowych i na pewno na długo pozostanie w pamięci jej uczestników.

Program „Maltaniady 2017” rozpoczął się od ćwiczeń aerobiku integracyjnego. Następnie uczestnicy obejrzeli występ teatru „Na przekór” oraz występ tańca towarzyskiego jednego z wolontariuszy i jego partnerki Kolejnym punktem programu był wspólny posiłek przy akompaniamencie akordeonu. Ze względu na fakt, że w zeszłym roku uczestnicy Maltaniady bardzo dobrze bawili się przy układaniu puzzli, w tym roku zaproponowano im również układanie puzzli, lecz o większym stopniu trudności, gdyż były to puzzle 3D, tj. przestrzenne i każdy z zestawów składał się aż z 216 części. Sześć drużyn składających się z osób niepełnosprawnych i wolontariuszy z puzzli ułożyli przestrzenne budowle: Wieży Eiffel’a, Big Ben’a, Krzywej Wieży w Pizie, One World Trade Centre, Empire State Building oraz latarni morskiej. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni słodkimi batonami. Kolejną atrakcją był konkurs w Kalambury – uczestnicy podzieleni na pięć drużyn odgadywali tytułu filmów na podstawie ryzunków, który był wykonywany przez jednego przedstawiciela każdej z pięciu drużyn.

Tradycyjnie zakończeniem zabawy było wspólne śpiewanie karaoke. Uczestnikom towarzyszyły muzyczne przeboje, proponowane przez profesjonalnego DJ-a.

„Maltaniada 2017” jak co roku dowiodła, że wolontariusze z Imperial Tobacco Polska Manufacturing oraz Imperial Tobacco Polska są bardzo zaangażowani i potrafią wcielić w życie hasło pracowniczego wolontariatu „We can help” czyli „Pomagamy w pomaganiu”.

Aneta Kurowska - Siuda
Tel. 22 719 22 25; kom: 508-010-251