Z pola do fabryki

Nasiona tytoniu są bardzo lekkie - w 1 gramie mieści się ich aż 12 tysięcy. Miesza się je z wodą, a dopiero potem rozsiewa na odpowiednim podłożu. Po pięciu - sześciu tygodniach, mierzące 16-18 cm roślinki przesadza się na pole. Tylko w ten sposób można im zapewnić odpowiednią ilość miejsca do wzrostu. A potrzebują go dużo - dorosła roślina może mieć nawet 2 metry wysokości. Po 2 - 3 kolejnych miesiącach, kiedy liście przybiorą odpowiedni kolor, rozpoczynają się żniwa.

Zbiór tytoniu przebiega wielofazowo, począwszy od najniższych, najszybciej dojrzałych liści. W USA i Kanadzie przy zbiorze tytoniu używa się maszyn, ale na większości tradycyjnych plantacji wciąż niezastąpiona jest praca ludzkich rąk.

Zebrane liście trzeba wysuszyć. Tytoń Virginia zawdzięcza temu charakterystyczny pomarańczowy kolor, a Burley zyskuje kolor i aromat przypominający kakao. Pełny aromat i smak tytoniu pozwala jednak rozwinąć dopiero proces fermentacji.

Dalszym krokiem jest dokładna segregacja tytoniowych liści pod względem wielkości, koloru i dojrzałości. Jej rzetelność ma ogromny wpływ na cenę, jaką uzyska tytoń. Po zakupie tytoń jest pakowany i transportowany do dalszego przerobu. Jego celem jest oczyszczenie liści z pyłu i oddzielenie nerwów liści (żyły tytoniowej) od blaszki liści oraz wyprodukowanie blendu tytoniowego, będącego mieszaniną tytoniu jednego typu ale różnej klasy.

W procesie przetwarzania niezwykle ważna jest kontrola wilgotności oraz zapewnienie bezpiecznego transportu i przechowywania. Tytoń musi być bowiem chroniony przed nadmiernymi wahaniami wilgotności i zmianami temperatury.